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CERTIFICATION OF ADMINISTRATIVE RULES
FILED WITH THE LEGISLATIVE SERVICES AGENCY
OTHNI LATHRAM, DIRECTOR

(Pursuant to Code of Alabama 1975, $§41-22-6, as amended).

I certify that the attached is/are correct copy/copies of rule/s as
promulgated and adopted on Friday, December 6, 2024, and filed with the
agency secretary on Friday, December 6, 2024.

AGENCY NAME: Board of Dental Examiners of Alabama

INTENDED ACTION: New

RULE NO.: 270-X-2-.26

(If amended rule, give specific paragraph, subparagraphs, etc., being
amended)

RULE TITLE: Patient Records Management

ACTION TAKEN: State whether the rule was adopted with or without changes
from the proposal due to written or oral comments:

Adopted with changes. Under 1(a), change "seventy-two (72) months" to
"sixty (60) months";

Under 2, change "six (6)" to "five (5)";

Under 2 (a), change "six (6)" to "five (5)";

Under 4 (c), change "six (6)" to "five (5)";

Under 5(a), include "including the closure or sale of an active solo

practice" in the first sentence;
Under 5(c), include "encouraged but not" in the first sentence;
Under 5(c), delete the final sentence.

NOTICE OF INTENDED ACTION PUBLISHED IN VOLUME XLII, ISSUE NO. 12, AAMN,
DATED MONDAY, SEPTEMBER 30, 2024.
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(NOTE: 1In accordance with §41-22-6(b), as amended, a proposed rule is
required to be certified within 90 days after completion of the notice.)



270-X-2-.26 Patient Records Management.

(1) Definitions. As used in this Rule:

(a) “Active patients” means any patients treated by the dentist
at any time during the immediately preceding severmty—two—(7+2)
sixty (60)months.

(b) “Patient notification” means written notification
transmitted via U.S. Mail in a form letter mailed to the
patient’s last known address, or, if the patient has consented
to receive electronic communications, an electronic message sent
via a HIPAA-compliant electronic health record system that
provides a means of electronic communication to the patient and
is capable of sending the patient a notification that a message
is in the patient’s portal. When “patient notification” 1is
required by this Rule, the communication shall include a general
statement of the reason for the notification, information about
how the patient may obtain a copy of his or her records, and a
HIPAA-compliant release by which the patient may direct that his
or her records be provided to him or her or to another licensed
dentist or group practice.

(c) “Patient record(s)” means the records of patient assessment
and treatment made and kept by a dentist and/or his or her
auxiliaries pursuant to Rule 270-X-2-.22.

(d) “Promptly” means within thirty calendar days.

(2) Retention of Patient Records. A dentist and/or a group
practice, as applicable, shall retain all patient records for a
period of not less than six—{6rfive (5) years from the dentist’s
and/or group practice’s last professional contact with the
patient, except:

(a) Patient records of minors shall be retained for a period of
not less than one (1) year after the minor reaches the age of
majority or six—6rfive (5) years from the date of the dentist’s
and/or group practice’s last professional contact with the
patient, whichever is longer.

(b) Notwithstanding any other provision of this Rule, no patient
record involving services which are the subject of any legal
claim or proceeding, including, but not limited to, a complaint
filed with the Board, shall be destroyed until two (2) years
after the claim or proceeding is fully and finally resolved.

(c) Laboratory prescriptions must be retained for at least two
years, as prescribed in Ala. Code § 34-9-21(b).

(3) Confidentiality of Patient Records. Except with consent of
the patient or a patient’s legal representative, a dentist or
group practice shall not disclose a patient record to any person
other than the patient, the parent or guardian of the patient if
the patient is a minor, the patient’s legal representative, some
other person designated by the patient, the Board of Dental
Examiners, or as may be required by a subpoena or other legally
compulsory process. Upon receipt of a written request submitted
by a patient or a patient’s legal representative, a dentist and/




or his or her group practice shall provide a copy of the patient
record to the patient or to some other person designated by the
patient. Dentists may charge patients for the actual and
reasonable costs of reproduction of patient records but should
give primary consideration to the ethical and professional
duties owed to other dentists and their patients and waive
duplication charges when appropriate. Any dentist or group
practice holding custody of a patient record shall have an
affirmative obligation to provide a complete and unmodified copy
of the record to the Board of Dental Examiners upon written
demand therefor.

(4) Destruction of Patient Records. Patient records may be
destroyed only in accordance with the following subsections (a)
through (e):

(a) Patient records may be destroyed only in the ordinary course
of business and in accordance with written office operating
procedures. In no circumstance may a dentist or group practice
single out or select particular patient records for destruction.
Subject to the retention requirements set forth in subsection
(2) of this Rule, in any circumstance in which patient
notification is provided two times separated by at least 20 days
and the patient has not provided instructions regarding his or
her patient records, the patient’s record may be destroyed.

(b) When a patient record is destroyed, the destruction shall be
carried out by burning, shredding, permanently deleting and
overwriting (commonly known as “wiping” applicable portions of
an electronic storage medium), or other effective methods
rendering the information not reasonably capable of being read
or reconstructed.

(c) When records are destroyed, the time, date, and method of
the destruction shall be recorded and maintained for not less
than siz—6)rfive (5) years. The record of destruction shall be
sufficient to identify which group of destroyed records
contained a particular patient’s records of treatment.

(d) Alteration of information recorded in a patient record shall
constitute destruction of the record, unless the dentist’s
recordkeeping system or electronic medical record system keeps a
fully retrievable copy of the information to be altered, the
date and time of alteration, the reason for the alteration, and
the identity of the person performing the alteration.

(e) When a dentist or group practice decommissions computer or
other electronic equipment, the dentist or group practice shall
take reasonable steps to ensure that all patient records or
portions thereof stored on the equipment are destroyed in a
manner rendering the information not reasonably capable of being
read or reconstructed.

(5) Specific Events Requiring Patient Notification and
Disposition of Patient Records. Dentists should plan in advance
and make provision for the provision of patient notification,




and the storage and disposition of patient records, as provided
below:

(a) Retirement from Practice: If a dentist intends to retire
from the practice of dentistry, including the closure or sale of
an active solo practice, patient notification shall be sent to
the dentist’s active patients at least 60 days before
retirement. Provided, however, that if the dentist is a member
of a group practice at the time of retirement, patient
notification is encouraged but is not required, and the group
practice may maintain custody of the patient records of the
retired dentist unless otherwise directed by the patient.

(b) Death While Practicing Dentistry: Dentists are strongly
encouraged to make advance plans and arrangements for providing
patient notification in the event of the dentist’s death. If a
dentist dies while he or she has active patients, the personal
representative of the dentist should provide for the secure
storage of all patient records, should provide patient
notification to active patients, and should follow the
directions received from patients with regard to the disposition
of patient records. It is permissible for a dentist to agree in
writing with another dentist that, upon the death of one of the
dentists, all patient records of the deceased dentist will be
transferred to the custody of the surviving dentist, provided
that patient notification is promptly provided by the surviving
dentist. If the dentist is a member of a group practice at the
time of death, patient notification is encouraged but is not
required, and the group practice may maintain custody of the
patient records of the deceased dentist unless otherwise
directed by the patient.

(c) Departure from Group Practice: If a dentist leaves a group
practice and continues to practice dentistry, patient
notification to the departing dentist’s active patients is
encouraged but not required promptly upon the dentist’s
departure from the practice. The written employment agreement,
partnership agreement, company agreement, or other written
contract between the dentist and group practice may make
reasonable arrangements for the provision of patient
notification and the allocation of the costs associated with
providing patient notification, as long as such provisions do
not have the purpose or effect of inhibiting free competition
among dentists or the inhibition of free patient choice.—Tfn—the
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(d) Revocation or Suspension of License: When a dentist’s dental

license is suspended or revoked, the dentist shall promptly send
patient notification of the suspension or revocation to all of



the dentist’s active patients. The cost of sending the patient
notification shall be borne by the dentist whose license is
suspended or revoked.

(6) Abandonment of Records Prohibited. It shall be a violation
of this Rule and of Ala. Code § 34-9-18(a) (15) for a dentist to
intentionally close or abandon his or her practice without
making provision for the maintenance, security, transfer, or to
otherwise establish a secure method of patient access to their
records.

(7) Professional Responsibility. Each individual licensed
dentist is professionally responsible for complying with his or
her own obligations under this Rule. Where this Rule imposes
obligations on a group practice, all licensed dentists who are
partners, members, shareholders, or other equity holders in the
group practice shall be jointly and severally professionally
responsible for ensuring that the group practice complies with
this Rule.

(8) Violations. Violation of any provision of this Rule is
grounds for disciplinary action pursuant to Ala. Code §
34-9-18(a) (16) .

Author: Board of Dental Examiners of Alabama

Statutory Authority: Code of Ala. 1975, §34-9-43

History: New Rule: Published —effeetive December
31, 2024; effective February 14, 2025.




